În data de 6 decembrie a.c., Președintele Senatului, Florin Cîțu, a afirmat public că în contextul revizurii Constituției, demnitarul ar fi de acord cu reducerea vârstei necesare pentru a vota la 16 ani. Federația Tinerilor din Constanța salută această propunere și solicită ca ea să fie inclusă în discuțiile pentru revizuirea Constituției. Totodată, consideră că la acest moment este necesară o modificare legislativă în sensul permiterii tinerilor să voteze de la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare.

Reducerea vârstei necesare pentru votul la alegerile locale reprezintă o măsură care va contribui la implicarea tinerilor în comunitatea lor, având în vedere că vor avea putere să își aleagă reprezentanții de la o vârstă mai mică. La acest moment, se constată că tinerii până în 18 ani sunt dezinteresați de subiectele politice și, mai ales, pasivi în ceea ce privește implicarea civică. O astfel de inițiativă ar responsabiliza tinerii de la o vârstă mai mică, contribuind, astfel, la sporirea spiritului democratic. 

Un alt argument în favoarea acestei posibile inițiative ar fi schimbarea atitudinii oamenilor politici față de elevi și tineri. La acest moment, din păcate, tinerii nu se află în centrul deciziilor politice, mai ales din prisma posibilității lor reduse de a influența alegerea decidenților. O creștere a numărului de tineri care pot vota ar duce la responsabilizarea oamenilor politici în ceea ce privește măsurile pentru tineri. 

Există și alte modele de state europene care au implementat votul la 16 ani, printre care amintim Austria (unde tinerii pot vota la toate tipurile de alegeri), Germania (unde 7 landuri au acordat dreptul de vot de la 16 ani pentru alegerile locale și regionale), Elveția (doar în statul Glarus). Mai mult, în comunitatea internațională votul de la 16 ani a fost reglementat de state precum Cuba, Insula Man și Nicaragua.

„De-a lungul timpului s-au purtat numeroase dezbateri despre acordarea dreptului de vot pentru tineri de la 16 ani. Considerăm că inițiativa ar avea o multitudine de efecte pozitive, atât în rândul tinerilor, cât și în rândul percepției societății asupra tinerilor. E timpul ca România să devină un model democratic și pentru alte state și să ne asumăm această decizie.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte FTC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *