Federația Tinerilor din Constanța (FTC) solicită prefectului să oprească finanțarea fără concurs de proiecte a programului “Capitala Tineretului din România”, prin intermediul unei hotărâri de consiliu local care garantează acordarea unui sprijin financiar evenimentului Summitul Tinerilor.

Finanțări ilegale pentru Capitala Tineretului

Finanțările nerambursabile acordare de autorități pentru activități non-profit se fac exclusiv în urma unui concurs de proiecte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005. În cazul de față, Primăria Muncipiului Constanța și-a asumat, printr-o hotărâre de consiliu local, faptul că va oferi finanțare pentru evenimentul “Summit-ul Tinerilor”. Finanțarea are ca beneficiar  Consiliul Tineretului din România, structură care s-a făcut remarcată mai degrabă pentru protecția acordată fundațiilor de tineret, actori ai furtului patrimoniului UTC. 

Finanțarea directă și garantată a Summitului Tinerilor, fără să fi existat un concurs de proiecte, așa cum este prevăzut în lege, este o încălcare flagrantă a dispozițiilor Legii nr. 350/2005.

Practic, administrația condusă de Vergil Chițac o ia pe urmele lui Nicușor Constantinescu, care decidea din pix alocări discreționare, cu încălcarea Legii nr. 350/2005. Pentru acest motiv, el a fost condamnat penal în dosarul “Fundația Fantasio” la 8 ani de închisoare. 

Asumarea meritelor AEC și FTC

În data de 26 octombrie 2019, în cadrul Galei Tineretului, a fost stabilit titlul de Capitala Tineretului din România orașului Constanța. Candidatura Constanței menționează organizațiile de tineret din Constanța, cu excepția Asociația Elevilor din Constanța și Federația Tinerilor din Constanța.

Totodată, reprezentanții candidaturii Constanței la Capitala Tineretului și-au asumat prin documentul de candidatură demersuri ale Asociației Elevilor din Constanța și Federației Tinerilor din Constanța. Printre ele acestea se află:

  • obținerea burselor pentru elevii din Municipiul Constanța
  • obținerea reducerii de 50% la transportul local în comun atât pentru elevii, cât și pentru studenții din Municipiul Constanța
  • constituirea Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret al Consiliului Județean Constanța

Pentru aceste demersuri a fost depus un efort semnificativ din partea AEC și FTC, luptând cu administrația condusă de Radu Mazăre.

Dezvoltare transarentă și legală

FTC susține cu tărie că dezvoltarea orașului și menținerea tinerilor în el este un obiectiv pe care autoritățile trebuie să și-l asume. Totuși, ea trebuie realizată prin măsuri legale, transparente, iar banii publici trebuie folosiți, într-adevăr în interesul tinerilor. 

Astfel, FTC solicită Prefectului județului Constanța să atace în instanță această hotărâre de consiliu local. Ea este una în totalitate ilegală și nu oferă legitimitate sau transparență în ceea ce privește proiectele pentru dezvoltarea orașului Constanța. 

Federația Tinerilor din Constanța va formula și va depune și o plângere prealabilă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, pentru anularea hotărârii.

“Ani la rând, Constanța a fost un centru de corupție. Administrația Mazăre a ignorat cu desăvârșire drepturile elevilor, până când AEC a obținut acordarea lor prin lupte acerbe cu autoritățile, inclusiv în instanță. În acest moment ne aflăm într-un punct de cotitură, un moment în care noua administrație vrea să permită persoanelor care au jucat un rol important în furtul patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist să își extindă influența pe Constanța, ba mai mult, să le acorde bani nelegal. FTC nu se va arăta pasivă la aceste mișcări și vom lua toate măsurile legale pentru a le opri.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte FTC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *