Federația Tinerilor din Constanța lansează în dezbatere publică o propunere legislativă prin care tinerii între 16 și 18 ani vor avea dreptul să participe la alegerile locale și europarlamentare. Această posibilitate este permisă de Constituția României, nefiind vorba de exercitarea suveranității.

Astfel, FTC publică un draft de expunere de motive și lege cu scopul de a finaliza un draft final care va fi transmis deputaților și senatorilor, în special celor tineri.

Prin realizarea și susținerea acestui proiect, FTC urmărește punerea în aplicare a art. 49 din Constituție care vizează participarea copiilor și tinerilor la viața politică.

Expunere de motiveForma inițiatorului

Prin scăderea vârstei minime de la care cetățenii României să poată vota în cadrul alegerilor europarlamentare și alegerilor locale, tinerii vor fi mult mai implicați în luarea deciziilor dar și în urmărirea proceselor decizionale.

La momentul actual, opt state ale Uniunii Europene, respectiv Austria, Germania, Belgia, Irlanda, Estonia, Finlanda, Italia și Marea Britanie au început consultarea populației cu privire la acordarea dreptului de vot începând de la 16 ani. Austria este prima țară din UE care a acordat dreptul de vot începând cu vârsta de 16 ani în 2007.

Austria fiind la momentul actual singurul stat care a reglementat acest drept de vot pentru cei ce au împlinit vârsta de 16 ani, reprezintă și un model pentru celelalte state în care asumarea scăderii vârstei minime la care un cetățean poate vota încă reprezintă o provocare.

La nivelul societății internaționale, vârsta minimă existentă este cea de 16 ani pe care o regăsim în anumite state la nivel general, în alte state doar pentru alegerile locale, sau doar pentru alegerile prezidențiale. De exemplu, state precum Cuba, Nicaragua și Insula Man din rândul comunității internaționale au instituit dreptul de vot general de la vârsta de 16 ani.

Germania este unul dintre statele care a scăzut vârsta minimă la 16 ani pentru a votul la alegerile parlamentare în patru landuri, și de asemenea pentru alegerile locale în zece landuri.

În Brazilia, forma reglementată pentru cetățenii cu vârsta cuprinsă în intervalul 16-18 respectiv peste 70 de ani este de vot opțional. În practică, Brazilia se confruntă cu o rată foarte ridicată a analfabetismului, și permite participarea tinerilor încă de la vârsta de 16 ani, dar datorită unei educații precare, aceștia au dreptul de vot opțional până la vârsta de 18 ani.

În România, după anul 1989 prezența la vot  a atins praguri foarte ridicate care ulterior au fost într-o continuă scădere. Dacă în 1992 prezența la vot a fost de 73,23%, în 2014 prezența la urne a scăzut la 52.31%.

Până în prezent, în cadrul agendei publice a României, acest subiect a fost dezbătut, prima oară în anul 2012. Ultimele luări de poziții în spațiul public pe această temă se regăsesc la mijlocul anului 2015.

Parlamentul European a propus oficial prin rezoluția privind reforma legislației electorale din Uniunea Europeană din data de 15.11.2015 ca pragul de vârstă să scadă la 16 ani pentru alegerile europarlamentare, recomandând statelor membre să ia în considerare această propunere.

În urma dezbaterii acestei teme cu persoane aflate în categoria de vârstă 16-18 ani din Constanța, au rezultat mai multe argumente ce o susțin, cum ar fi: responsabilizarea tinerilor cu vârste cuprinse între 16-18; implicarea sporită în luarea deciziilor; deschidere  sporită către tineri din partea mediului politic și măsuri în interesul acestora; implicare sporită în procesul democratic de luare a unei decizii.

De asemenea, începând de la vârsta de 16 ani, tinerii au dreptul de a încheia o căsătorie, în anumite condiții, au capacitate de muncă, precum și o răspundere penală identică cu cea a persoanelor de peste 18 ani.

Este posibilă scăderea vârstei la alegerile locale și europarlamentare deoarece exprimarea votului în cadrul acestor alegeri nu reprezintă o exercitare a dreptului de vot în sensul art. 36 din Constituția României deoarece acesta se referă la alegerile parlamentare și prezidențiale, fiind o exercitare a suveranității (art. 2). În cadrul alegerilor locale și europarlamentare pot vota și cetățenii Uniunii Europene cu domiciliul în localitatea în care au loc alegerile/în România, fiind o exercitarea a unui drept de a alege prevăzut la art. 121-122 și respectiv art. 38 din Constituție

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR                     SENATUL

LEGE

       pentru modificarea Legea nr. 115/2015 și pentru modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. – (1) Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 349 din 20 mai 2015, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(1) Au dreptul de a alege cetățenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.”

2. La articolul 85, alineatul (3) lit. a) și alineatul (4) lit. a) se modifică și vor avea următorul cuprins:

“(3) În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează dacă:
a) persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 16 ani până în ziua votării inclusiv;
………………………………………..
(4) În baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare:

a) oprește de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 16 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale;”

(2) Articolul 5 alineatul (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 31 august 2012 se modifică și va avea următorul cuprins:

“(5) Cetățenii români care au vârsta de 16 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

PREȘEDINTELE                                                                                                   PREȘEDINTELE

CAMEREI DEPUTAȚILOR                                                                                        SENATULUI

NICOLAE-LIVIU DRAGNEA                                                         CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

București,

Nr.